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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Instrumentação.
Data corrente:  24/11/2022
Data da última atualização:  22/01/2024
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CHERUBIN, M. R.; DAMIAN, J. M.; TAVARES, T. R.; TREVISAN, R. G.; COLAÇO, A. F.; EITELWEIN, M. T.; MARTELLO, M.; INAMASU, R. Y.; PIAS, O. H. C.; MOLIN, J. P.
Afiliação:  RICARDO YASSUSHI INAMASU, CNPDIA.
Título:  Precision agriculture in Brazil: The trajectory of 25 years of scientific research.
Ano de publicação:  2022
Fonte/Imprenta:  Agriculture, v. 12, a1882, 2022.
Páginas:  29 p.
ISSN:  2077-0472
DOI:  https://doi.org/10.3390/agriculture12111882
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Precision agriculture (PA) stands out as an innovative way to manage production resources, increasing the efficiency and the socioeconomic and environmental sustainability of agricultural systems. In Brazil, the principles and tools of PA started to be adopted in the late 1990s. To reveal the scientific trajectory and advances in PA taken over the past 25 years in Brazil, we conducted a comprehensive and systematic literature review. After searching for available peer-reviewed literature, 442 publications were selected to compose the database. Our bibliometric review showed that the scientific PA network is growing in Brazil, with the number and quality of publications, the number of interactions among research groups, and the number of international collaborations increasing. Soil and plant management are the two main pillars of PA research (~61% of the publications).More recently, research has evolved to include other areas, such as the use of proximal sensors to monitor soil and crop development, remote sensing using images from satellites and remotely piloted aircraft systems, and the development of decision support tools. A substantial part of Brazilian PA research is marked by the evaluation and adaptation of imported technologies, a scenario that is slowly changing with the growth of well-trained human resources and advances in national industry.Based on Brazilian scientific history and remaining challenges, the key potential areas for future research are (i) the deve... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Bibliometrics; Precision farming; Scientific network.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1148680/1/P-Precision-Agriculture-in-Brazil-The-Trajectory-of-25-Years-of.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Instrumentação (CNPDIA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPDIA18128 - 1UPCAP - DDPROCI.22/1592022/164
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Registros recuperados : 3
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1.Imagem marcado/desmarcadoCHAMONE, M. E. R.; ASCHERI, J. L. R.; VARGAS-SOLÓRZANO, J. W.; STEPHAN, M. P.; CARVALHO, C. W. P. de. Chemical Characterization of White Lupin (Lupinus albus) Flour Treated by Extrusion Cooking and Aqueous Debittering Processes. Plant Foods for Human Nutrition, 2023. Online first.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 2
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
2.Imagem marcado/desmarcadoCHAMONE, M. E. R. Caracterização físico-química de farinhas de tremoço (Lupinus albus) tratadas por processo aquoso, extrusão e extrusão reativa. 2022. 67 f. Dissertação (Mestrado em Ciência e Tecnologia de Alimentos) - Universidade Federal Rural do Rio de Janeiro. Seropédica, RJ. 2022. Orientador: José Luis Ramirez Ascheri (CTAA).
Tipo: Orientação de Tese de Pós-Graduação
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Visualizar detalhes do registroAcesso restrito ao objeto digitalImprime registro no formato completo
3.Imagem marcado/desmarcadoTROMBETE, F. M.; CHAMONE, M. E. R.; OLIVEIRA, A. A. S.; MIGUEL, R. de A.; QUEIROZ, V. A. V. Extrato de bixina de sementes de urucum como corante natural na formulação de pipoca de micro-ondas: avaliação e efeitos na qualidade. Holos, ano 36, v. 6, e9818, 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: B - 2
Biblioteca(s): Embrapa Milho e Sorgo.
Visualizar detalhes do registroAcesso ao objeto digitalImprime registro no formato completo
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